ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017





MENTORS
“YOU AXED FOR IT”
1986
(Death Records)


SIDE I: “Sandwich Of Love”, “Shocked And Grossed”, “Four F Club”, “Herpes Two”, “Judgement Day”.
SIDE II: “Sleep Bandits”, “Free Fix”, “Golden Shower”, “Clap Queen”, “My Erection Is Over”.

MENTORS: El Duce – Vocals/ Drums, Sickie Wifebeater – Guitar and Dr. Heathen Scum – Drums.
Produced by Brian Slagel.


Το underground συγκρότημα των Mentors, δημιουργήθηκε στα 1976 στο Seattle και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 ήταν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα αλλά και μισητά (από μερικούς), Heavy Μetal σχήματα. Με στόχο να προβάλουν αλλά και να δημιουργήσουν «ετεροφυλόφιλοι μουσική για ετεροφυλόφιλους ανθρώπους», προσάρμοσαν ψευδώνυμα στα ονόματα τους και μισογύνικο πρόσωπο πάντα με χιουμοριστικό τρόπο. Επίσης, άρχισαν να φορούν κουκούλες, (αυτές που φορούν οι εκτελεστές), αυτό ήταν και το σήμα κατατεθέν τους τόσο επί σκηνής, όσο και στις συνεντεύξεις τους.
Οι τρείς τους (El Duce, Sickie Wifebeater και Dr. Heathen Scum) γνωρίζονταν από το σχολείο και ο καθένας τους είχε περάσει από πολυάριθμα group, πριν καταλήξουν οριστικά στους Mentors. Όταν όμως συνειδητοποίησαν ότι στην πόλη του Seattle δεν μπορούσαν να προχωρήσουν και πολύ μακριά από μουσικής πλευράς, μετακόμισαν το 1981 στο Los Angeles. Την περίοδο που έμειναν στην πόλη των Αγγέλων, κυκλοφόρησαν από την εντελώς άγνωστη ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Mystic, ένα EP και ένα live album.  
Χρόνια ολόκληρα επικρατούσε άκρα του τάφου σιωπή γύρω από τους Mentors μέχρι το 1986 (ενώ, εν τω μεταξύ είχαν επιστρέψει πίσω στο Seattle), κυκλοφόρησε το albumYou Axed For It”. Σε αυτό το album αποδείχτηκαν ως ιθύνοντες της σεξουαλικής παιδείας, με τραγούδια όπως τα “Sandwich Of Love”, “Four F Club”, “Herpes Two” και “My Erection Is Over”, όπου άφηναν να εννοηθεί ξεκάθαρα ποια ήταν η γνώμη τους σε ότι αφορούσε αποκλειστικά το sex με τις γυναίκες.
Από μουσική άποψη φυσικά οι Mentors δεν έλεγαν και πολλά πράγματα, αλλά ήταν απλά μια διεστραμμένη αντίδραση στο Glam Metal της εποχής, το διεστραμμένο της υπόθεσης όμως, άρεσε σε πολλούς, μόνο που κανείς δεν τόλμησε να το παραδεχτεί κι έτσι οι Mentors καταδικάστηκαν στην αφάνεια. Πολύ απλά δεν έκρυβαν τα συναισθήματα τους και μίλαγαν ανοιχτά για τις φαντασιώσεις, τα βίτσια και τον μισογυνισμό τους. Όπως είναι φυσικό το αυτοκόλλητο “Parental Advisory”, έκανε θραύση στα βινύλια των Mentors, αφού οι στίχοι τους αναφέρονται ξεκάθαρα στο sex και τα όργια, οπότε αυτό ήταν ένα μεγάλο σοκ για τις συντηρητικές χριστιανικές κοινωνίες των ΗΠΑ.
Οι Mentors μέσα από το “You Axed For It”, περνάνε εντελώς ανήθικα μηνύματα, αυτή η επιθετική μουσική δεν είναι καθόλου  ευεργετική για την συντηρητική κοινωνία των Αμερικανών. Είτε πρόκειται για τους στίχους ή για τον ήχο τους που προέρχεται από κάποια ανήθικα καθάρματα που προσφέρουν ενθουσιασμό, απελευθέρωση, ακραίο και συχνά βρώμικο sex. Αλλά αυτό θα μου πείτε ότι δεν είναι το νόημα της μουσικής των Αμερικανών, έτσι δεν είναι; Το μανιφέστο των τριών Mentors ήταν μόνο τo βρώμικο μεθυσμένο και καυτό seχ τρίτης κατηγορίας.
Παρόλα αυτά, αυτοί οι τρείς κύριοι ήταν για τα καλά ένα λαδωμένο και μυϊκό μουσικό σχήμα, είχαν ωραίους αιμοβόρους αυτοσχεδιασμούς αλλά κακή ποιότητα, φυσικά ποτέ τους δεν ζήτησαν τα εύσημα από κανέναν για την καλή ή κακή μουσική που παίζουν. Το κλειδί στον ήχο τους ήταν κάποιες περίεργες μελωδίες, που αν και είχαν μια ατέλεια, είχαν όμως και μια ισορροπία που ήταν απαραίτητη για να είναι επιτυχής.
Κάποιοι σίγουρα θα βρείτε αυτό το album, εντελώς αηδιαστικό, ανήθικο και προσβλητικό, μα οι Mentors ένα τέτοιο ακριβώς album ήθελαν να κάνουν και το έκαναν, απλά να θυμηθείτε ότι είχαν την βοήθεια των Brian Slagel και Bill Metoyer.
Το “You Axed For It” δεν είναι και κανένα φοβερό album, οι στίχοι είναι κάπως ξεκαρδιστικοί, το σχήμα έχει όμως μια μεγάλη αίσθηση του χιούμορ χωρίς να είναι εντελώς αστείοι ή κωμικοί. Το drumming του El Duce είναι σχετικά καλό, αλλά υπάρχουν όμως και αρκετά κιθαριστικά solo και κάποια ωραία riff από τον Sickie Wifebeater. Θα ήθελα να συστήσω αυτό το album σε όσους έχουν την αίσθηση του χιούμορ, που δεν θα το θεωρήσουν «προσβλητικό» ή μη πολιτικά ορθό μουσικά. Εντάξει, το ξέρω ότι δεν θ’ ακούσουν τις μεγαλειώδες κιθάρες ή τα πολύπλοκα τύμπανα, είτε τα σπουδαία μοναδικά φωνητικά, απλά μόνο μια κάπως cool μουσική, από τρείς βρώμικους τύπους. Οι στίχοι και τα τραγούδια είναι για το sex, sex, sex και περισσότερο sex και τίποτα παραπάνω.
Δεν είναι από τα καλύτερα Μetal albums στην ιστορία, πίσω όμως από τους κάπως ανώριμους στίχους υπάρχουν κάποια καλά κιθαριστικά riffs που μερικά είναι εξαιρετικά ωραία και συνάμα πιασάρικα. Ναι, έχουν αστείους στίχους, αλλά έχουν όμως και κάποια καλά kick ass τραγούδια, ενώ σε σημεία αυτή η απαίσια φωνή του El Duce έχει και κάποια μελωδία, οι στίχοι είναι μνημείο ανωριμότητας, αλλά σε κάποιους μπορεί ν’ αρέσει αυτό…


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ MENTORS

 
TRIVIA:
Ας δούμε τελειώνοντας τα πραγματικά τους ονόματα, του Sickie Wifebeater είναι Eric Carlson, του El Duce είναι Eldon Wayne Hoke και του Dr. Heathen Scum είναι Steve Broy.
Ο τραγουδιστής/ drummer El Duce έχει παίξει επίσης και σε κάποιες πορνό ταινίες τρίτης κατηγορίας. Μετά το θάνατο του Kurt Cobain, ο El Duce ισχυρίστηκε ότι η Courtney Love του είχε προσφέρει το ποσό των 50.000 δολαρίων για να τον σκοτώσει, μάλιστα πέρασε και test αλήθειας δύο φορές σχετικά με αυτό το θέμα. Ο El πέθανε στις 19 Απριλίου του 1997, όταν χτυπήθηκε από ένα διερχόμενο τρένο, ενώ βρισκόταν σε μεγάλο βαθμό σε κατάσταση μέθης, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.




Δεν υπάρχουν σχόλια: