ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017




STEEL VENGEANCE
CALL OF THE DOGS
1985
(Black Dragon Records)


SIDE I: “Night Turns To Day”, “Dreams Come True”, “Time To Live, Time To Die”, “Devil's Lair”, “3 O'Clock In The Morning”.
SIDE II: “Victim Of Love”, “Midnight Machine”, “Queen Of The Night”, “Will Not Be Defeated”, “Our Love Was Yesterday”.


STEEL VENGEANCE: Scott Carlson – Vocals, Bob Lindstrom – Guitar, Michael Wickstrom – Guitar, Steve Cavalier – Bass and Andy Anderson – Drums.
Produced by Michael Wickstrom.


Με τέτοιο όνομα «Ατσάλινη Εκδίκηση» τι άλλο θα έπαιζαν… Όταν λέμε τη φράση «Επικό Heavy Metal» τι σας έρχεται στο μυαλό; Οι Manowar, οι Cirith Ungol, οι Queensrÿche, οι Fates Warning, οι Crimson Glory, οι Omen, ή μήπως οι Warlord;…
Μήπως σκέπτεστε σπαθιά, πανοπλίες, κάστρα, κλπ; Σίγουρα τα παραπάνω σχήματα μονοπωλούν αυτή τη σκληρή μουσική στην Ελλάδα (και όχι άδικα). Μάθετε όμως ότι υπάρχουν και άλλα συγκροτήματα που τουλάχιστον είναι ισάξια μα τα παραπάνω μεγάλα ονόματα, όπως π.χ. οι Steel Vengeance. Έχουν ένα σκληρό Rock ήχο κοντά στο Heavy Metal, παρόμοιο ήχο με τους Judas Priest και τους Iron Maiden.
Έχουν υπάρξει αμέτρητα Heavy Metal συγκροτήματα στη δεκαετία του '80, ειδικά στις ΗΠΑ, κάποια επιβίωσαν από στη δοκιμασία του χρόνου άλλα πάλι όχι ή απλώς ξεχάστηκαν γρήγορα, όταν το κοινό μετατοπίστηκε σε μια διαφορετική μουσική τρύπα που ονομάζεται Grunge/ Hardcore/Nu ή οτιδήποτε άλλο που δεν είναι πραγματικά Metal, δεν ξέρω γιατί… αλλά συνέβη.
Οι Steel Vengeance ξεκίνησαν το 1983 στην πόλη Muskegon (Michigan), όταν ο κιθαρίστας Michael Wickstrom άρχισε να ψάχνει για Metal μουσικούς με σκοπό να δημιουργήσει ένα συγκρότημα. Τελικά το σχήμα έκανε ένα demo με έξι τραγούδια, όπου συνάντησε τέτοια επιτυχία ώστε όταν υπόγραψαν δισκογραφικό συμβόλαιο, η εταιρεία τους, τους ζήτησε να ξανά ηχογραφήσουν αυτά τα έξι τραγούδια. Έτσι όταν κυκλοφορεί το ντεμπούτο τους “Call Of The Dogs” έχει τα έξι τραγούδια του demo συν τέσσερα καινούργια.
Αυτος ήταν ο δίσκος που καθιέρωσε τους Steel Vengeance στην Ευρώπη και έγιναν από τα μεγάλα ονόματα της εποχής, χάρη στην μουσική τους, που ήταν μια πολυδιάστατη φαντασία. Η διαφορά στην σκληρή μουσική τους φαίνετε από την πρώτη στιγμή, μόλις ακούσει κάποιος αυτό το album, πάντως πρέπει να ομολογήσω ότι σαν συγκρότημα οι Steel Vengeance είναι δύσκολο ν’ αρέσουν με το πρώτο κιόλας άκουσμα. Επίσης, ν’ αναφέρω ότι άσχετα με τη μουσική τους, οι στίχοι των τραγουδιών τους, δεν αναφέρονται μονο σε σπαθιά και πύργους, αλλά αναφέρονται και σε πολλά άλλα θέματα.
Αυτός ο δισκος θ’ αρέσει σ’ αυτούς που δέχονται να πλατύνουν τα γούστα τους στο χωρο του Επικού Heavy Metal. Από αυτόν το δίσκο ξεχωρίζουν τα τραγούδια… “Night Turns To Day”, “Dreams Come True”, “Devil’s Liar”, “Victim Of Love”, “Queen Of The Night” και το “Will Not Be Defeated”.
Καθόλη τη διάρκεια της καριέρας τους έχουν στην μουσική τους παραδοσιακούς ήχους Heavy Metal μαζί με πτυχές από Hard Rock, στο στυλ των παλιών KISS, Mötley Crüe, Ratt, Twisted Sister μαζί με ήχους από Μalice, Fates Warning, Leatherwolf και Obsession.
Ωστόσο, όπως ανέφερα προηγουμένως, δεν είναι ένα απολύτως τυπικό Epic Metal group.
Το “Call Of The Dogs” των Steel Vengeance σφράγισε μια σπουδαία εποχή, που έχει χαθεί και δεν πρόκειται να ξανά γυρίσει με τίποτα πίσω όσο κι αν το θέλουμε.
Έκαναν 4 δίσκους στην δεκαετία του ’80, αλλά ποτέ δεν είχαν την αναγνώριση που έψαχναν ή που θα τους άξιζε, επειδή είχαν έναν ήχο πολυδιάστατο. Είναι κρίμα που δεν τα κατάφεραν να πετύχουν, επειδή ήταν πολύ Hard Rock για τους Metal οπαδούς.
Η συνέχεια της πορείας του συγκροτήματος ήταν αρκετά καλή, με το δεύτερο τους album το “Second Offense” που σημείωσε μεγάλη επιτυχία όπως και η τρίτη δισκογραφική κυκλοφορία τους το “Prisoners”. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 το group κάνει μια αλλαγή γραμμής και μετακομίζει στο Los Angeles, όπου εκεί κυκλοφόρησε το τέταρτο και τελευταίο studio album του, το “Never Lettin’ Go”, ενώ το αρχειακό “Live Among The Dead” (μισό studio μισό live), κυκλοφορεί δύο χρόνια μετά στα 1990.



ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ STEEL VENGEANCE
Call Of The Dogs [1985]
Second Offence [1986]
Prisoners [1987]
Never Lettin’ Go [1988]
Live Among The Dead [1990]


TRIVIA
Το LP πήρε ενθουσιώδες κριτικές από πολλά Metal μουσικά περιοδικά (σε όλο τον κόσμο), σε πολλά από αυτά τα έντυπα μάλιστα, χαρακτηρίστηκε και σαν «Δίσκος του Μήνα». Επίσης, το album τους ακουγόταν και συχνά-πυκνά και από το ραδιόφωνο, (πράγμα πολύ σπάνιο για ένα Heavy Metal συγκρότημα).




Δεν υπάρχουν σχόλια: