ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK

ΗΑRD ROCK - HEAVY METAL & SOUTHERN ROCK
Πρέπει να ξέρετε ότι τα πραγματικά γνήσια καλά συγκροτήματα δεν ήταν λίγα, φαίνονται όμως λίγα μπροστά στις λεγεώνες των άχρηστων, καταστροφικών για την μουσική συγκροτημάτων. Υπήρχαν και θα υπάρχουν συγκροτήματα που φτιάχνουν προσωπικότητες αλλά και άλλα που τις χαλάνε, σκοπός μου θα είναι η θύμηση και η αναφορά φυσικά μόνο των πρώτων. Πάντως, θα ήθελα από εσάς να μην εκτιμήσετε την όποια δική μου προσφορά εδώ, αλλά μόνον την τεράστια προσφορά των συγκροτημάτων που παρουσιάζονται σε τούτο εδώ το blog. Μην ψάχνετε για συγκροτηματάκια της σειράς που ιδρώνουν, ή αγκομαχούν για να ακουστούν, μην ψάχνετε για τυποποιημένα μουσικά σχήματα. Δυστυχώς βγαίνουν-υπάρχουν πάρα πολλά σχήματα, που δεν λένε μουσικά, απολύτως τίποτα και τ' ανεχόμαστε μόνο και μόνο επειδή απλά υπάρχουν… Να λατρεύετε κ' να αγαπάτε το βαρύ σκληρό ήχο των 70’s και των 80’s, το τέλειο στο HΑRD ROCK, το απολύτως γνήσιο στο HEAVY METAL και τον ανόθευτο κλασικό ήχο στο SOUTHERΝ ROCK...

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017




PENTAGRAM
PENTAGRAM (RELENTLESS)
1985
(Pentagram/ Peaceville)


SIDE I: “Death Row”, “All Your Sins”, “Sign Of The Wolf (Pentagram)”, “The Ghoul”, “Relentless”.
SIDE II: “Run My Course”, “Sinister”, “The Deist”, “You're Lost I'm Free”, “Dying World”, “20 Buck Spin”.

PENTAGRAM: Bobby Liebling – Vocals, Victor Griffin – Guitar, Martin Swaney – Bass and Joe Hasselvander – Drums.
Produced by Bobby Liebling, Victor Griffin and Tim Kidwell.


Οι Pentagram είναι ένα Αμερικανικό σχήμα, από την πόλη Arlington (Virginia), όπου θεωρείτε από πολλούς πως είναι από τους πρωτοπόρους του Ηeavy Μetal/ Doom Metal.
Το συγκρότημα ήταν παραγωγικό κυρίως στην underground Metal σκηνή της δεκαετίας του ’70, έχοντας δημιουργήσει πολλά demo, αλλά πότε δεν κυκλοφόρησε έναν πλήρες δίσκο στα 70’s. Αναμορφώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με μια σχεδόν εντελώς νέα σύνθεση, σε όλη την ιστορία του group το μόνο σταθερό μέλος είναι ο τραγουδιστής Bobby Liebling.
Το 1971 οι Bobby Liebling και Geof O' Keefe αποφάσισαν να αφήσουν τα προηγούμενα συγκροτήματα τους (Shades Οf Darkness και Space Meat αντίστοιχα), για να σχηματίσουν ένα νέο συγκρότημα που αντικατόπτριζε το ενδιαφέρον τους για τα σχήματα όπως ήταν οι UFO, Black Sabbath, Uriah Heep και Sir Lord Baltimore. Με την πρόταση του Liebling ονομάστηκαν Pentagram, ένα όνομα που αντανακλούσε το σκοτεινό θέμα του μουσικού υλικού τους. Παρόλο που το συγκρότημα θα άλλαζε το όνομα του αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των ετών 1971-1972 (Virgin Death, Macabre και Wicked Angel), τελικά το μόνιμο ήταν το Pentagram.
Το 1979 ο μπασίστας Lee Abney και ο κιθαρίστας Victor Griffin στρατολόγησαν τον drummer Joe Hasselvander για να σχηματίσουν ένα άλλο Μetal Doom συγκρότημα τους Death Row, βρήκαν γρήγορα και τον Bobby Liebling που θα ήταν ο τραγουδιστής τους. Σαν Death Row κυκλοφόρησαν ένα demo σε κασέτα το “All Your Sins” το 1982, παρόλο που κυκλοφόρησε ως demo, ο Bobby Liebling δεν αισθάνθηκε καμία βιασύνη να το κυκλοφορήσει και ως πλήρες album. Τελικά κυκλοφορεί σε βινύλιο το 1985 ως Pentagram πια.
Η μουσική του
album είναι μια πρώιμη αναβίωση του κλασικού πρωίμου Heavy Metal ήχου των Black Sabbath, στην πραγματικότητα είναι μια αξιοπρεπή αρχή για μια καθυστερημένη καριέρα ετών. Έτσι λοιπόν, μετά από 15 περίπου χρόνια στον underground χώρο, το συγκρότημα από την Virginia κάνει ένα ντεμπούτο album. Σκληρό R&B είχε συμπυκνωθεί σε μια τρομερή προσέγγιση, με ανοιχτή μιμητική-επιρροή κυρίως από Black Sabbath, η σύζευξη του τραγουδιστή Bobby Liebling και του κιθαρίστα Victor Griffin είναι πολύ γόνιμη, με αποτέλεσμα ένα πολύ καλά επεξεργασμένο υλικό, το οποίο στάθηκε πολύ καλά στη πορεία του χρόνου. Ηχητικά το album είναι ακατέργαστο και πραγματικά ισχυρό, πραγματικά όμως, η απόδειξη της λάμψης αυτού του δίσκου είναι στα τραγούδια, τα οποία είναι σαν πέτρινες πλάκες στη Βίβλο του Doom Metal.
Το “All Your Sins” έχει ένα απειλητικό riff που σε στοιχειώνει, το “Sign Of The Wolf (Pentagram)” είναι ένα τεράστιο τέρας που καταστρέφει το κεφάλι σου, ένα από τα καλύτερα τραγούδια του Ηeavy Μetal που γράφτηκαν ποτέ. Το “Ghoul” σέρνει πίσω του ένα ημι-Doom tempo, ενώ το “Relentless” είναι ένα γρήγορο αλλά βαρύτατο τραγούδι με εκπληκτικά κιθαριστικά riffs.
Η φωνή του Bobby Liebling είναι ακόμη πιο περίεργη εδώ (από ότι είναι στα επόμενα albums των Pentagram), επιδιώκοντας μια διάθεση που να ταιριάζει απόλυτα με τα κιθαριστικά riffs του Victor Griffin, μ’ έναν ισχυρό ρυθμό που τα συμπληρώνει όλα αυτά. Το “Death Row” επίσης, είναι ένα τέλειο παράδειγμα ένα ιδιαίτερα αργό μονολιθικό τραγούδι, όπως και τα “Run My Course”, “Sinister”, The Deist”, “You're Lost I'm Free”, “Dying World” και “20 Buck Spin”.
Το “Pentagram” χτίστηκε έτσι ώστε να σε οδηγεί αναπόφευκτα στην αίσθηση του συναρπαστικού φόβου, που είναι φανερή όταν προκαλείται τόσο από τα πρωτοποριακά riff του Griffin όσο και στα δυσοίωνα Doom φωνητικά του Bobby.
Μεγάλο Doom Metal, όπως ακριβώς πρέπει να παίζετε, δηλαδή όσο πιο αργά γίνεται, για να προσπαθείς και να φτιάξεις τον αέρα του συντριπτικού αναπόφευκτου, όπου δεν υπάρχει καμιά πιθανή διαφυγή από τα διαβολικά riff.
Κατάφωρο Doom, που μόνο οι Pentagram θα μπορούσαν να κάνουν, διαχρονικά πράγματα.


ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ PENTAGRAM
Pentagram [1985]
Day Of Reckoning [1987]
Be Forewarned [1994]
Review Your Choices [1999]
Sub-Basement [2001]
First Daze Here (The Vintage Collection) [2001]
A Keg Full Of Dynamite [2003]
Show 'Em How [2004]
First Daze Here Too [2006]
Last Rites [2011]
If The Winds Would Changes [2011]
Change Of Heart [2012]
Curious Volume [2015]
When The Screams Come [2015]


TRIVIA
Ο ιδιόρρυθμος και αυτοκαταστροφικός frontman των Pentagram (Bobby Liebling), έχει έρθει στην επιφάνεια τις δημοσιότητας όχι για μουσικές μόνο, αλλά και για κάποιες ανατριχιαστικές όμως περιπτώσεις της προσωπικής του ζωής. Ο Liebling έχει εισαχτεί κάποιες φόρες σε κέντρο αποτοξίνωσης, καθώς είναι γνωστή η εξάρτηση του από τα βαριά και σκληρά ναρκωτικά για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Ο τραγουδιστής έχει όμως σε βάρος του και 4 κατηγορίες για επίθεση πρώτου βαθμού και σωματική βλάβη προς ευάλωτο ενήλικα που είναι μέλος της οικογένειας του. Ο Liebling έμενε στο υπόγειο του σπιτιού, των υπέργηρων γονιών του για δεκαετίες, οι οποίοι τον φρόντιζαν και του συμπαραστέκονταν λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του, από την χρήση των ναρκωτικών. Κρίμα…



Δεν υπάρχουν σχόλια: